Úvod / Články / Aktuality / Andy Pavlík Timková, Mirka Luberdová: Naučte sa milovať seba a svoj život
Tlačiť

Andy Pavlík Timková, Mirka Luberdová: Naučte sa milovať seba a svoj život

Po mimoriadnom úspechu knižky autorskej dvojice Andy Timková – Mirka Luberdová Navarme si zdravie, vychádza jej pokračovanie. Nie je náhoda, že sa k vám a na knižné pulty dostáva práve na Valentína, na sviatok zamilovaných. Aby bolo vaše srdce zdravé, potrebuje totiž nielen lásku. Liekom na srdce je aj dobré jedlo...

Aké boli ohlasy na prvú knižku, teda Navarme si zdravie?
Andy
Až neočakávane dobré. A vlastne stále sú. Keďže v knihe je moje telefónne číslo, čitateľky mi fakt píšu, telefonujú. Je to znak toho, že s knihou pracujú, že ju majú v kuchyni, že podľa nej naozaj varia. Naposledy som jednej mamičke poradila, aby urobila Goody Foody pre manžela s kari omáčkou a napísala mi esemesku: Andy, nesmierne ďakujem, pretože po asi troch rokoch, čo môj manžel prišiel domov na obed, tak povedal, fíha, čo to tu tak vonia? Zjedol, a keď zistil, že to nebolo mäso, tak skoro odpadol s tým, že to bolo vynikajúce. J

Mirka
Výborné! Som za to veľmi vďačná. Verila som, že ju ľudia pozitívne príjmu. Tak veľký ohlas ma však úprimne a milo prekvapil. Je to úžasné, ako sa za jeden rok, zvýšil počet ľudí, ktorí sa začínajú zaujímať o stravu a jej vplyv na naše telo a zdravie.

Pokračovanie knihy vychádza ani nie po roku, čo bolo podnetom napísať ho? Ako a prečo táto druhá knižka vznikla?
Andy
Viac-menej si ju vyžiadali čitateľky. Pýtali sa, či bude dvojka, či v nej bude viac receptov i našich skúseností a postrehov. Človek sa napokon stále vyvíja, do tejto druhej knihy som sa snažila dať nielen srdce, ale aj všetky vedomosti, ktoré som získala a aplikovala na sebe, na rodine, na kamarátoch, a ktoré vidím, že fungujú. Bolo to takým prirodzeným vyústením jednotky.

Mirka
Stále varím každý deň, čo si žiada neustále vymýšľanie nových receptov. Prichádzali aj ďalšie ročné obdobia, mala som k dispozícii nové ingrediencie. So svojimi výtvormi som sa delila s ľuďmi na sociálnej sieti a oni si pýtali recepty. Tak som si ich začala zapisovať a premýšľať nad druhým dielom. Momentálne som stále v procese vzdelávania sa, o spôsoboch čo najzdravšieho stravovania. O tom čo a ako v tele funguje a potrebujeme, aby fungovalo. Možno za pár rokov budeme jesť úplne inak.

Ako vyzerala realizácia dvojky?
Andy
Veľmi podobne ako pri jednotke. Bohužiaľ, nechávala som si to na poslednú chvíľu, recepty som si samozrejme priebežne zapisovala, ale to, čo som chcela napísať som dosť dlho odkladala. A zrazu bol december a do 31. (decembra) bolo treba odovzdať rukopis! Tak som namiesto vianočnej lyžovačky sedela doma, za počítačom a písala som. A nútila som môjho muža a kamarátku, aby to čítali, potrebovala som reakciu, aby som vedela, či nie som príliš tvrdá alebo príkra. J Svojich najbližších som teda týmto zaťažila, ale asi to tak malo byť. Nech mi odpustia. smile

Mirka
Musím sa priznať, že som bola zdržanlivejšia, keď som sa rozhodovala, čo do knižky dať. Práve preto, že ma začalo čím ďalej tým viac zaujímať vitariánstvo (konzumovanie surovej stravy). Chvíľu som aj váhala či naozaj vydať druhý diel, či si za ním budem stáť aj o niekoľko rokov. Potom som si povedala, že nikdy nebude jesť celý svet rovnako. Že naše recepty sú zdravším variantom klasickej kuchyne, na tom trvám. A aj tak asi všetkých nepresvedčím, aby jedli len surovú stravu. Ani ja tam ešte nie som a nedokážem si odpustiť tepelne upravované jedlo. Škoda, že sme si to my ľudia tak pokazili a nastavili, že máme úplne iné stravovacie návyky a vôkol seba samé ,,nástrahy'' a lákadlá. Mrzí ma, že k zmene nás vedú až choroby, ktoré si jedlom spôsobujeme a potom hľadáme zmenu. A aj vtedy nám je zaťažko si odpustiť naše obľúbené ,,škodliviny''. Každopádne, vo varení-nevarení som objavila svoju vášeň a chystám sa tomu zasvätiť život. smile

Stretli ste sa aj s negatívnymi reakciami?
Andy
Zatiaľ nie. Nikto mi nič negatívne nepovedal, nevytkol. Nie. smile

Mirka
Vďakabohu nie.

Ľudia, ak s niečím nesúhlasia, vedia byť tvrdí...
Andy
No... myslím, že ak budú mať námietky, tak skôr pri tejto dvojke. Nechcem to privolávať, ale keďže je venovaná všetkým lekárom, ktorí sú „Hippokratci“ a nie „Hippokrytci“, tak predpokladám, že sa to môže niekoho dotknúť. Ale ak sa ho to dotkne, tak myslím, že mu to patrí. smile

Mirka
To je pravda, ale ešte radšej to robia za chrbtom a nie priamo do tváre. A na to sa zatiaľ nik neodvážil.

Zmenil sa váš život potom, čo vyšla knižka Navarme si zdravie? Ako?
Andy
Určite. To, o čom píšem v druhej knihe, je pokračovaním začiatku niečoho nového. Môjho prístupu nielen k telu, ale aj k duši. Pretože jedna vec je telo, čo úzko súvisí so stravou, s tým, čo dávame do seba, ale aj tak je najdôležitejšia duša. A práve v tej dvojke, si myslím, na tých 50 stranách textu, ktorý nesúvisí s receptami, sa píše najmä o duši. V tejto knihe sa dosť zaoberám aj duchovnom a snažila som sa tam dať veľa lásky. Lásku máme dávať aj sami sebe, na to sa vo všeobecnosti zabúda. Vieme, že máme milovať deti, partnera, kohokoľvek. A aj tak robíme. Len sebe ju zabúdame dávať.

Mirka
Od kedy nám vstúpila do života Riškova choroba, stále sa mení. Je toho ešte nesmierne veľa, čo sa túžim naučiť. A - ako píše Andy – okrem zmeny stravy sa treba naučiť mať rád seba a svoj život. Naučiť sa ovládať silu myšlienky je jedným z kľúčov k trvalému šťastiu a pokojnému životu. V poslednej dobe som stretla niekoľko ľudí, ktorí plánujú vybudovať v okolí Bratislavy alternatívne centrá, čomu sa veľmi teším. Mojím snom je pracovať v jednom z takých centier a pomáhať ľuďom.

Vráťme sa k receptom. Na ktorý ste mali najlepšie ohlasy? Ak sú teda ohlasy na nejaké konkrétne recepty?
Andy
Áno. Pre mnohých ľudí je až senzáciu, začať používať napríklad polotovar Goody Foody. Pritom ho bežne dostať. Lebo ho nepoznajú, nikto im ho nepredstavil. Našli ho v knižke, kúpili, uvarili a boli veľmi prekvapení, aké je to chutné. Ja teraz apelujem na výrobcov Goody Foody, aby skúsili aj bezlepkový variant. Viem, že by to šlo do peňazí, ale bezlepkové výrobky sú všeobecne drahé. Ďalej sú dobré ohlasy na nátierky a na kašu. J A ešte na môj chlieb bez droždia, s práškom do pečiva. Je to jednoduché a chutné.

Ktorý je váš najobľúbenejší recept?
Andy
Momentálne najviac fičím na tom, ktorý je na obale dvojky. To je hliva ustricová s ananásom (cibuľou a cesnakom). To je také fantastické! Jedla som to v hoteli na Tenerife, prvýkrát, k tomu už ozaj nič nepotrebujete. Toto je momentálne môj favorit.

Mirka
Pre Riška je to čokoľvek zo sladkej tekvice a veľa zeleniny. Ja v zime tiež potrebujem zatiaľ tepelne upravené jedlo a väčšinou sú to zeleninové zmesy a Miso polievka z prvého dielu. Pripravujeme si aj veľa smoothis, ale o tých som v tejto knižke ešte nepísala. O tomto druhu stravovania sa ešte len učím. Priznám sa ale, že dať si teplé pečivko s maslom a medom, je moja veľká slabina a občas si to doprajem.

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Obľúbené tituly

Luxusný prešľap

Evelin Červienková

Luxusný prešľap

Hodnotenie: 3/5

8,99 € 1,99 € (- 78%)

Kto miluje, vyhráva

Andy Brossová

Kto miluje, vyhráva

Hodnotenie: 5/5

8,99 € 1,99 € (- 78%)

Kým nás dieťa nerozdelí

Kristina Falťanová, Marek Mittaš

Kým nás dieťa nerozdelí

Hodnotenie: 5/5

9,99 € 1,99 € (- 80%)

Neskrotná

Tatiana Brezinská Čuperková

Neskrotná

Hodnotenie: 4/5

8,99 € 1,99 € (- 78%)

Dobrovoľne nasilu

Pia Dušak

Dobrovoľne nasilu

Hodnotenie: 4/5

8,99 € 1,99 € (- 78%)

Zajtra bude všetko inak

Andrea Virk

Zajtra bude všetko inak

Hodnotenie: 5/5

8,99 € 1,99 € (- 78%)

Pod povrchom

Tatiana Brezinská Čuperková

Pod povrchom

Hodnotenie: 0/5

9,99 € 1,99 € (- 80%)

Len sa mi snívaj

Kristína Falťanová

Len sa mi snívaj

Hodnotenie: 5/5

7,99 € 1,99 € (- 75%)

Stretneme sa na svadbe

Natalie Liu

Stretneme sa na svadbe

Hodnotenie: 5/5

8,99 € 1,99 € (- 78%)

Mango, láska karí

Valijah Klásová

Mango, láska karí

Hodnotenie: 2/5

8,99 € 1,99 € (- 78%)

Rozbitá

Monika Macháčková

Rozbitá

Hodnotenie: 4/5

8,99 € 1,99 € (- 78%)

Puzzle

Eliška Holienčíková

Puzzle

Hodnotenie: 3/5

9,99 € 1,99 € (- 80%)

Všetko naopak

Ivana Furjelová

Všetko naopak

Hodnotenie: 5/5

7,99 € 1,99 € (- 75%)

Melónová aféra

Evelin Červienková

Melónová aféra

Hodnotenie: 4/5

8,99 € 1,99 € (- 78%)

A predsa sa točí

Martin Petro

A predsa sa točí

Hodnotenie: 3/5

8,99 € 1,99 € (- 78%)

Nakresli mi vietor

Eva Urbaníková

Nakresli mi vietor

Hodnotenie: 5/5

10,99 € 3,99 € (- 64%)

Ďalšie články

Evitovky za 1,99 €!

Evitovky za 1,99 €!

Máte všetky naše knižky? Alebo vám niektoré ešte chýbajú? Je tu obrovská príležitosť na doplnenie zásob

Osobný odber opäť aktívny

Osobný odber opäť aktívny

Osobný odber na všetok tovar z nášho e-shopu je opäť otvorený!

Evita je SLOVENSKÁ SPISOVATEĽKA ROKA 2016!

Evita je SLOVENSKÁ SPISOVATEĽKA ROKA 2016!

Panta Rhei Awards 2016 - knižný "Oscar" - je za nami.

Všetko alebo nič vo filmovom šate aj s bonusovým DVD!

Všetko alebo nič vo filmovom šate aj s bonusovým DVD!

Limitovaná edícia najúspešnejšej a vôbec prvej Evitovky VŠETKO ALEBO NIČ sa s veľkým úspechom predáva u nás…