Úvod / Články / Rozhovory s autormi / Andy Timková, Mirka Luberdová: Varenie je kumšt a vynachádzavosť
Tlačiť

Andy Timková, Mirka Luberdová: Varenie je kumšt a vynachádzavosť

Andy a Mirka sú kamarátky. Nie také, čo spolu vysedávajú na kávičke, hovoria o chlapoch a chodia po obchodoch vyberať tie naj cool handry.Toto kamarátstvo má úplne iné kvality.

Tieto dve dievčatá to dokázali a svoje skúsenosti zozbierali do knihy Navarte si zdravie. V každom dobrom kníhkupectve ju nájdete od 4. apríla 2013.

Čo bolo pre teba prvým impulzom, aby si sa začala zaujímať o to, čo ješ?

Mirka: Už dlhšie som sa pokúšala stravovať zdravo, ale na „šťastné“ knihy, ktoré ma naozaj správne nasmerovali, som narazila až počas liečby môjho synčeka. Ďakujem, že som sa k nim vôbec dostala. Myslím, že v hodine dvanástej...

Andy: Kamarát dostal rakovinu hrubého čreva a cez jeho ženu som sa dostala k jačmeňu a chlorele. Postupne sa mi začali meniť chute, zrazu som zistila, že zeleninu potrebujem viac ako pred tým. To som ešte nevedela, že to súvisí s PH.

Ako dovtedy vyzeral tvoj jedálny lístok a režim stravovania? Čo teraz, s odstupom času, vnímaš ako svoju chronickú stravovaciu chybu?

Mirka: Za najväčšiu chybu považujem skutočnosť, že jedlo som vnímala ako nepriateľa. To, že som mala pocit, že čím menej zjem, tým lepšie. Jedla som málo a nesprávne. Netušila som napríklad, že existujú jedlá vhodné na zimné obdobie a jedlá vhodné na teplé obdobie.

Andy: Cukor! To je tá najhoršia chyba v stravovaní, ten naozaj škodí na všetkých frontoch.

Ja som sa zmenila úplne. Raňajkovala som vianočku s kávou, teraz najčastejšie kašu alebo polievku. Ovocie som takmer nejedla, dnes ho konzumujem pravidelne (vždy jeden druh), jedla som veľa mäsa a údenín, teraz jem mäso možno raz do týždňa, klobásku len na Veľkú noc. grin Pila som veľa mlieka, smotana bola u nás základom omáčok, teraz mlieko vôbec nekonzumujem, omáčky robím len špaldové alebo ovsené.

A, samozrejme, veľa, veľa zeleniny!

Sladkosti som jedla denne (jedna Nutella za deň nebol pre mňa problém), teraz mi ani na um neprídu, len občas si dám zdravú čokoládu.

Keď si sa rozhodla pre zmenu, bola to zmena radikálna? Zo dňa na deň? Dá sa to vôbec?

Mirka: Myslím, že najlepšie je prejsť na „správne“ stravovanie postupne a dostatočne informovaný. Spojiť to zároveň aj s očistami, detoxikáciou tela a s upratovaním v duši. Všetko spolu súvisí a nič nefunguje navždy, ak sa všetko navzájom nespojí.

Andy: Rozhodne na to treba ísť postupne, aby nás rodina neznenávidela. grin My sme najprv upravili raňajky, potom bolo na tanieri viac šalátu a zeleniny a ubúdalo mäso a koláčiky sa piekli zdravšie a zdravšie. Miesto cukru sa objavil ryžový sirup či stévia, prišli nové chute a s nimi aj prekvapené tváre. grin

Ale išlo to, aj keď veľmi pomaly.

Veď práve. Ak má človek isté chute, doma zásoby obľúbených surovín a hlavne dlhoročné rodinné stravovacie zvyky, asi nie je jednoduché ich zmeniť.

Mirka: Ak vás „smrť“ pritlačí ku stene, čudovali by ste sa, ako rýchlo sa viete zmeniť. Samozrejme, najzložitejšie je vytrvať a až čas ukáže, či to naozaj dokážete. Šli by ste však sami proti sebe, lebo zmeny cítite jednoznačne pozitívne.

Andy: Po rodičoch nededíme obezitu (aj keď je to častá výhovorka), ale návyky, a to je vážne sila!

Urobíte najlepšie, ak čo najskôr vymeníte bielu múku za špaldu, ryžu za bulgur, kuskus alebo za celozrnnú ryžu, smotanu za rastlinné náhrady (ryžovú, špaldovú, ovsenú, kokosovú...), mäso zháňajte radšej z domáceho chovu, aby nemalo v sebe toľko hormónov a chémie. Výborné sú sójové produkty z nemodifikovanej sóje, napríklad Goody Foody - je to zmrazené hotové (ne)mäsko, no aké dobré. grin

Obe ste mamičky, čo sa starajú o svoje deti. Boli aj ich zdravotné problémy spúšťačom vášho záujmu o zdravé stravovanie? Môžu správne potraviny a správna úprava výrazne či dokonca radikálne zmeniť zdravotný stav?

 Mirka: Nielenže si myslím, že môžu radikálne ovplyvniť všetky faktory, ale aj finálny výsledok. Rada by som do budúcnosti priniesla aj medzi slovenských ľudí osvetu o tom, ako veľmi na tom záleží.

Andy: Keď boli moje deti malé, to už je dávno. Ale moja strava im chutí. grin

Aké boli vaše prvé pozitívne skúsenosti po zmene jedálneho lístka?

Mirka: Konečne som vo svojom živote väčšinu roka zdravá, a nie chorá. Silnejšia, vitálnejšia, spokojnejšia. Aj keď ma stále dobieha strach o život môjho syna.

Andy: Perfektné trávenie, vyprázdňovanie každý deň, dokonca aj viackrát, dobrá pleť. Zmena chutí na zdravé jedlá...

Dokonca ma už niektoré „maškrty“ ani nelákajú. No a, samozrejme, hmotnosť. Držíme sa s manželom na vysokoškolskej váhe!

Záujem o zdravé stravovanie vás spojil tak, že ste spoločne dali dokopy knihu Navarme si zdravie. Ako ste sa našli?

Mirka: Andy mi chcela odovzdať vedomosti, ktoré má, po tom, čo si prečítala článok o našom osude. Na stretnutí sme zistili, že zdravé stravovanie nie je pre mňa úplne neznáme, už vtedy som začala cestu týmto smerom. Andy mi pomohla a urýchlila veľa vecí. Že sa pustíme do knihy, sme sa rozhodli spontánne, pri vysielaní Telerána a po príjemných ohlasoch na našu prácu.

Andy: Áno, naozaj som čítala o Mirkinom trápení a zavolala som jej. V Teleráne sme varili a tam priamo na mieste vznikla aj idea.

Ako ste si podelili prácu na knižke? Čím sa odlišujú vaše recepty?

Mirka: Ja som striktnejšia, pretože som stále zapojená vo veľmi silnom liečebnom procese môjho syna. Moje telo jednoznačne nezvláda mäsové výrobky, jedine ryby. Myslím si aj, že som stále silno napojená na môjho syna a jeho potreby ma vedú.

Andy: Mojich receptov je menej, ale to je v poriadku. Ja som možno písala aj o iných dôležitých veciach. grin

Ako ste objavovali nové suroviny a postupy, ako z nich variť chutné jedlá?

 Mirka: V dnešnej dobe si nájdete úžasné množstvo informácií na internete a, samozrejme, existuje na trhu množstvo skvelých kníh, ktoré vás učia. Stačí si vybrať, čo vás ako človeka osloví a vyhovuje vám.

Andy: Niekedy to bola náhoda. Nemala som poruke nič iné, a tak som jedlo ochutila trebárs karí a bolo to výborné. Varenie je tvorba, kumšt a vynachádzavosť. Hlavne treba vedieť jedlá dochutiť. Sú len chutné a nechutné jedlá... grin No a variť treba predovšetkým s láskou!

V čom sa recepty v knihe Navarme si zdravie odlišujú od iných, „obyčajných“?

Andy: Sú zdravé, lebo sú prevažne zeleninové, neobsahujú cukor ani konzervanty a sú čerstvé. Varia sa na zdravých olejoch, nepoužívame v nich žiadne margaríny a stužené tuky. Žiadna biela múka ani ocot či živočíšne smotany. Za všetko existuje kvalitná náhrada. A nevaria sa dlho!

V knihe hovoríte aj o „nezdravých kuchárskych knihách“. Ako čitateľ spozná, že prvý krok k zlepšeniu svojho zdravia urobí, ak siahne radšej po tej vašej? grin

Mirka: Po jedle z mojich receptov si človek zaručene neľahne do postele s tým, že je vyčerpaný, ale práve naopak - dostane energiu potrebnú na správne fungovanie tela. Nebudem nikomu tvrdiť, že stačí zmeniť iba stravu. Je to však podľa mňa najjednoduchšie zo všetkých troch zložiek, ktoré som už spomínala - spraviť zmenu, veľmi rýchlo sa dostavia výsledky. Ľudia vás začnú povzbudzovať, chváliť a pýtať sa, v čom tkvie vaša sviežosť, štíhlosť a vitalita, ktorú budete vyžarovať. grin

Andy: Mal by to s ňou skúsiť každý, kto cíti, že s jeho zdravím to nie je O.K. Každý, kto chce zmenu, kto má malé deti alebo má už dosť rokov.

Každý, kto chce umrieť zdravý. grin Nechceme znechucovať ľudí, ale nie je žiadnym tajomstvom, že dnes nás zabíja to, ako žijeme a čo jeme. Mikrovlnky sú in, ale naše telo je z nich out!

Ako dnes vyzerá váš bežný denný jedálny lístok? Čo v ňom nesmie chýbať?

Mirka: U nás zaručene vždy nájdete zelené nápoje a rôzne ovocné a zeleninové šťavy. Ryža a zeleninové pokrmy sú naša denná súčasť potravy a kaša alebo polievka na raňajky sú už skoro rituál.

Andy: Dostatok vody. Hneď ráno. Potom pol litra jačmeňa. Kaša z ovsa alebo z iného obilia s jedným druhom ovocia, s orechmi a s kokosovým olejom a makom. Je úžasná! Kávička zo špaldy alebo Caro. Na obed napríklad dusená hliva na cibuľke s pšeničným bulgurom, cuketou a s mrkvou, dochutená sójovou omáčkou a, samozrejme, s čerstvým šalátom. Popoludní môže byť aj pšenový puding s ryžovým sirupom. Na večeru môj chlebík bez droždia trebárs s cícerovou nátierkou. A medzi to chlorela a jačmeň.

Knihu Navarme si zdravie od Andy Timkovej a Mirky Luberdovej si môžete objednať v našom internetovom obchode Evitastore.

 

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Obľúbené tituly

Dobrovoľne nasilu

Pia Dušak

Dobrovoľne nasilu

Hodnotenie: 4/5

8,99 € 1,99 € (- 78%)

Ona

Tatiana Brezinská Čuperková

Ona

Hodnotenie: 4/5

8,99 € 1,99 € (- 78%)

Niečo sa pokazilo

Viktória Darsane

Niečo sa pokazilo

Hodnotenie: 0/5

9,99 € 1,99 € (- 80%)

Iná žena

Monika Macháčková

Iná žena

Hodnotenie: 0/5

9,99 € 1,99 € (- 80%)

Stratené

Eva Urbaníková

Stratené

Hodnotenie: 5/5

8,99 € 3,99 € (- 56%)

Len sa mi snívaj

Kristína Falťanová

Len sa mi snívaj

Hodnotenie: 5/5

7,99 € 1,99 € (- 75%)

Luxusný prešľap

Evelin Červienková

Luxusný prešľap

Hodnotenie: 3/5

8,99 € 1,99 € (- 78%)

Pod povrchom

Tatiana Brezinská Čuperková

Pod povrchom

Hodnotenie: 0/5

9,99 € 1,99 € (- 80%)

#naružovo

Eva Urbaníková

#naružovo

Hodnotenie: 5/5

10,99 € 3,99 € (- 64%)

Neskrotná

Tatiana Brezinská Čuperková

Neskrotná

Hodnotenie: 4/5

8,99 € 1,99 € (- 78%)

Melónová aféra

Evelin Červienková

Melónová aféra

Hodnotenie: 4/5

8,99 € 1,99 € (- 78%)

Kto miluje, vyhráva

Andy Brossová

Kto miluje, vyhráva

Hodnotenie: 5/5

8,99 € 1,99 € (- 78%)

Mango, láska karí

Valijah Klásová

Mango, láska karí

Hodnotenie: 2/5

8,99 € 1,99 € (- 78%)

Sama mama

Timea Keresztényiová

Sama mama

Hodnotenie: 5/5

7,99 € 1,99 € (- 75%)

Všetko naopak

Ivana Furjelová

Všetko naopak

Hodnotenie: 5/5

7,99 € 1,99 € (- 75%)

Prachy pani Schwarzovej

Karin Krausová

Prachy pani Schwarzovej

Hodnotenie: 5/5

8,99 € 1,99 € (- 78%)

Ďalšie články

Evitovky za 1,99 €!

Evitovky za 1,99 €!

Máte všetky naše knižky? Alebo vám niektoré ešte chýbajú? Je tu obrovská príležitosť na doplnenie zásob

Osobný odber opäť aktívny

Osobný odber opäť aktívny

Osobný odber na všetok tovar z nášho e-shopu je opäť otvorený!

Evita je SLOVENSKÁ SPISOVATEĽKA ROKA 2016!

Evita je SLOVENSKÁ SPISOVATEĽKA ROKA 2016!

Panta Rhei Awards 2016 - knižný "Oscar" - je za nami.

Všetko alebo nič vo filmovom šate aj s bonusovým DVD!

Všetko alebo nič vo filmovom šate aj s bonusovým DVD!

Limitovaná edícia najúspešnejšej a vôbec prvej Evitovky VŠETKO ALEBO NIČ sa s veľkým úspechom predáva u nás…